Nieuwe Garmin Edge 510 en 810

Sinds kort zijn er 2 nieuwe paradepaardjes uit van Garmin wat betreft navigatie op de fiets. De Edge 510 en 810 worden de nieuwe standaarden wat fietsnavigatie betreft. Maar kunnen ze nu echt zoveel meer dan hun voorgangers? En heeft een upgrade nut? We zetten alle verschillen op een rijtje.

Looks

Uiterlijk verschilt de Edge 810 zeer weinig van zijn voorganger de Edge 800. Het covertje rond de gps werd aangepast, maar de grootte, de vorm en de positie van de knoppen van het toestel bleven ongewijzigd. Hierdoor blijft de Edge 810 de grootste onder de Garmin fiets-gps’en. De Edge 510 van zijn kant werd wel gewijzigd. De 510 werd iets groter dan zijn voorganger, de Edge 500, en heeft een duidelijker scherm, wat misschien wel nodig was. De 510 is niet eens zoveel kleiner meer dan zijn grote broer de 810, maar de grote verschillen zitten in het doosje.

 

Edge 810

De Edge 810 verschilt t.o.v. de Edge 800 op heel wat punten. Garmin maakt het nu dmv Bluetooth (eindelijk) mogelijk om draadloos te communiceren met de computer en om routes te delen met andere Edge 810 bezitters. Handig wanneer je met enkele collega-fietsers een paar routes wil uitwisselen en je hebt niet direct een computer in de buurt.

De grootste verbetering is echter de mogelijkheid om de GPS te connecteren met je iPhone of Androïd, maar hierover meer onderaan het artikel.

Edge 510

De Edge 510 is groter dan zijn voorganger de Edge 500, en heeft nu een groter full colour touchscreen, wat t.o.v. zijn voorganger een hele vooruitgang is. Het systeem om sattelietgegevens te ontvangen heeft ook een grote update gekregen waardoor je veel sneller sattelieten ontvangt na het opstarten van de GPS. De 510 beschikt ook over dezelfde bluetoothmodule dan die waarover de 810 beschikt, en je kan dus ook naar hartelust draadloos je routes uitwisselen met je computer en andere 510 of 810 gebruikers. Het grote verschil met de 810 blijft uiteraard dat de 510 eigenlijk enkel je route en je prestaties opneemt en desgewenst vergelijkt met de vorige keren dat je dezelfde route hebt gereden, en dat je dus niet beschikt over kaartmateriaal en echte navigatie.

 

 

Go social, go interactive

Het grootste voordeel van de twee toestellen t.o.v. hun voorgangers is dat je via garmin connect eigenlijk altijd ‘online’ bent wanneer je je iPhone of Androïd-toestel bijhebt dat een internetverbinding heeft. Hierdoor kan het thuisfront altijd live volgen waar je je juist bevindt met Garmin connect  (wat voor velen misschien niet altijd de bedoeling is), maar je kan ook zien welke weersomstandigheden eraan komen. Altijd interessant om te weten dat het binnen 40 minuten zal gaan regenen wanneer je op een half uurtje van huis bent, dan kan je lekker droog thuisgeraken.

Op de site van Garmin staat de Garmin Edge 810 momenteel €100 duurder geprijsd dan de Edge 800 (€449 tov €349). Wat het eigenlijke verschil zal zijn in de winkel begin februari is nog vingerdik kijken. De 500 zou ook  €100  meer moeten kosten dan zijn voorganger (€299 tov €199). Let wel, voor de 810 en de 800 zijn dit geafficheerde prijzen voor het basistoestel zonder gedetailleerde kaarten, een hartslagmeter en een cadansmeter.

Conclusie

Is de aanschaf van de 810 of 510 de moeite waard als je al een 800 of 500 hebt. Voor mensen die gek zijn van de laatste snufjes op gebied van draadloos communiceren en sociale media zeker wel. Wanneer je echter gewoon wil fietsen en je ritten bijhouden en, in het geval van de 8-reeks wil kunnen navigeren, dan volstaat de 800 zeker en vast. De aanpassingen aan de 510 zijn iets ingrijpender omdat het scherm een groter full colour touchscreen werd. Bij de 510 krijg je dus een iets grotere upgrade dan bij de 810.

 

Geef een reactie

Reacties

Author: Jochen Scheire

Share This Post On

Submit a Comment